Info za javnost

Informacija za javnost

Održana radionica “Implementacija rodno-odgovornog budžetiranja u Bosni i Hercegovini - izazovi i podrška”

05.06.2024 13:20
Slika
 

Tuzla, 05.06.2024. godine

 

Održana radionica “Implementacija rodno-odgovornog budžetiranja u

Bosni i Hercegovini - izazovi i podrška”

 

U organizaciji Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona danas je u Tuzli održana radionica “Implementacija rodno-odgovornog budžetiranja u Bosni i Hercegovini - izazovi i podrška”.

 

Cilj radionice bio je jačanje kapaciteta institucija Tuzlanskog kantona za uvođenje rodno-odgovornog pristupa u procesu planiranja i donošenja budžeta, kao neizostavnog elementa programskog budžetiranja. O pravnom okviru koji reguliše ovu materiju, obavezama institucija kao i praktičnim primjerima rodno-odgovornog budžetiranja govorio je Elvis Bebaković, šef Odsjeka za pripremu i izradu budžeta Federalnog ministarstva finansija.

Na radionici su učestovali članovi Koordinacionog odbora za praćenje provedbe Gender akcionog plana Tuzlanskog kantona 2021-2024. godina i Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Tuzlanskog kantona, državni službenici odgovorni za finansije i planiranje budžeta u institucijama odnosno ministarstvima Tuzlanskog kantona te predstavnici Službe Skupštine Tuzlanskog kantona.

Radionica “Implementacija rodno-odgovornog budžetiranja u Bosni i Hercegovini - izazovi i podrška” je dio aktivnosti  kojima se promoviše provođenje Gender akcionog plana i drugih dokumenata iz oblasti ravnopravnosti spolova usvojenih u Tuzlanskom kantonu, a organizovana je uz podršku Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

Služba Skupštine Tuzlanskog kantona

0 0