Zapisnici

Zapisnik sa 26. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera

održane 27.06.2024. godine sa početkom u 11,10 sati

14.08.2024 13:23
 
B o s n a i H e r c e g o v i n a
- Federacija Bosne i Hercegovine -
T U Z L A N S K I K A N T O N
S k u p š t i n a
Broj: 02-02-334-11/24
Tuzla, 27.06.2024. godine


Na osnovu člana 90. Poslovnika Skupštine Tuzlanskog kantona ("Službene novine Tuzlanskog kantona", br. 13/19 i 5/20), Služba Skupštine Tuzlanskog kantona daje

Z A P I S N I K
SA DVADESET ŠESTE SJEDNICE SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA - HITNOG KARAKTERA, ODRŽANE 27.06.2024. GODINE SA POČETKOM U 11,10 SATI

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović, je otvorio dvadeset šestu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera.
Sjednica je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Skupštine je obavijestio poslanike da su ga poslanici Husein Tokić i Mirela Memić obavijestili o spriječenosti prisustva današnjoj sjednici, te je konstatovao da sjednici prisustvuje 30 poslanika, što predstavlja kvorum za rad i odlučivanje na sjednici Skupštine.
Predsjednik Skupštine je pozdravio predstavnike boračkih organizacija i druge goste koji su, pored poslanika, pozvani da prisustvuju današnjem zasjedanju Skupštine kao i predstavnike medija javnog informisanja. Također je obavijestio da Vlada Tuzlanskog kantona zasijeda.

Prešlo se na utvrđivanje dnevnog reda.
Uz poziv za današnju sjednicu poslanicima je dostavljen prijedlog dnevnog reda.
U skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona, dostavljen je zahtjev poslanika Damira Šišića, Bahrudina Ahmetagića i Edina Vikala za uvrštavanje u dnevni red današnje sjednice još dvije tačke: „Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju“. Oba zakona su predložena za razmatranje po hitnom postupku.
Kolegij Skupštine je održao sjednicu i nije prihvatio prijedlog za uvrštavanje navedenih tačaka u dnevni red današnje sjednice, te će se Skupština izjasniti o uvrštavanju navedenih tačaka u dnevni red.
Otvorena je rasprava o dnevnom redu u kojoj su učestvovali poslanici: Šekib Umihanić koji je predložio dopunu dnevnog sa tačkom prijedlog Zakona o dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona. Navedena tačka je predložena za razmatranje po hitnom postupku. Silva Banović je predložila dopunu dnevnog reda sa tačkom informacija o stanju u JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona, s posebnim osvrtom na tužbu aktuelne direktorice prema JP RTV TK.
Poslanik Dževad Hadžić je iznio da nije dobio materijal u vezi sa prijedlozima za dopunu dnevnog reda poslanika, te je prije izjašnjavanja o dnevnom redu, u ime Kluba poslanika SDP-a zatražio pauzu.
Predsjednik Skupšine, Žarko Vujović, je zaključio raspravu i nakon poslovničke intervencije poslanika Dževada Hadžića, dao pauzu od 20 minuta (pauza data u 11,15 sati).

Nastavljeno je sa radom u 11,40 sati.

Nakon pauze, poslanik Dževad Hadžić, je iznio da je održana sjednica klubova svih stranaka koje čine opoziciju, te da je zatraženo da im ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dođe na sjednicu i da pojašnjenje prijedloga Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona. Iznio je da su dobili objašnjenje da Ministarstvo nije predlagač zakona. U skladu sa Poslovnikom Skupštine Tuzlanskog kantona zatražio je da im se prije izjašnjenja o dnevnom redu dostavi materijal i mišljenje Vlade Kantona, po ovim tačkama koje su danas predložene kao dopuna dnevnog reda.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je zaključio raspravu o dnevnom redu, te iznio da će prije izjašnjavanja o ovoj tački dnevnog reda pozvati predlagača da podnese obrazloženje, a za to vrijeme će se poslanicima dostaviti materijal.
Potom je dao na glasanje zahtjev za uvrštavanje u dnevni red tačke: „Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju“, po hitnom postupku, kao 1. tačke dnevnog reda.
Skupština Kantona je sa 19 glasova "za", 7 glasova "protiv" i 6 "uzdržanih" glasova prihvatila navedeni prijedlog.

Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je dao na izjašnjavanje zahtjev za uvrštavanje u dnevni red tačke: „Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju“, po hitnom postupku, kao 2. tačke dnevnog reda.
Skupština Kantona je sa 19 glasova "za", 7 glasova "protiv" i 6 "uzdržanih" glasova prihvatila navedeni prijedlog.

Prešlo se na izjašnjavanje o zahtjevu poslanice Silve Banović, za uvrštavanje u dnevni red tačke: „Razmatranje informacije o stanju u JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona, a u vezi tužbe aktuelne direktorice prema JP RTV TK“, kao 6. tačke dnevnog reda.
Skupština Kantona je sa 28 glasova "za", 1 glasom "protiv" i 3 "uzdržana" glasa prihvatila navedeni prijedlog.

Poslanik Šekib Umihanić je dao obrazloženje na prijedlog Zakona o dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona.
Nakon iznesenog, predsjednik Skupštine Žarko Vujović je zamolio da Služba Skupštine navedeni prijedlog Zakona iskopira i podjeli poslanicima, te je dao navedeni prijedlog za uvrštavanje u dnevni red, kao 3. tačke dnevnog reda.
Skupština Kantona je jednoglasno, sa 32 glasa "za", bez glasova "protiv" i bez "uzdržanih" glasova prihvatila navedeni prijedlog.

Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje sljedeći

D n e v n i r e d:

1. Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju
2. Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju
3. Razmatranje prijedloga i donošenje Zakona o dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona
4. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu
5. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2024. godinu
6. Razmatranje informacije o stanju u JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona, a u vezi tužbe aktuelne direktorice prema JP RTV TK

Skupština Kantona je, jednoglasno, sa 32 glasa „za“, bez glasova „protiv“i bez „uzdržanih“ glasova usvojila dnevni red dvadeset šeste sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera.

T o k s j e d n i c e:

1.U okviru prve tačke dnevnog reda razmatran je prijedlog Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.
Predsjednik Komisije za obrazovanje i nauku, Boris Krešić, je iznio da Komisija nije razmatrala predložene zakone jer sjednici nije prisustvovao niko od predlagača zakona.
Poslanik Damir Šišić je iznio razloge za donošenje zakona, te je iznio da je dopunom Zakona predloženo da se u članu 108. stav (11) iza riječi „za direktora škole“ doda tekst: „Ukoliko je tokom trajanja mandata došlo do prekida mandata isti se neće smatrati punim mandatom.“ Također je iznio da je dobio obavijest za sjednicu Komisije za obrazovanje i nauku ali da se nije mogao odazvati zbog ranije preuzetih obaveza.
Otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici: Silva Banović, koja je u ime Kluba poslanika Narod i pravda zatražila detaljno obrazloženje od Vlade Kantona ili resornog Ministarstva, šta se tačno sve ubraja u prekid mandata. Nakon pojašnjenja će odlučiti kako će se Klub izjasniti po ovoj tački dnevnog reda. Boris Krešić, je u okviru svoje diskusije od predlagača zatražio pojašnjenje da li se ova dopuna Zakona odnosi i na direktore koji su naplatili svoja potraživanja i kojima su uplaćeni doprinosi (PIO) za taj vremenski period kao da su bili direktori. Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je iznio da tumačenje zakona ne može dati predlagač već Skupština Tuzlanskog kantona na prijedlog Zakonodavno-pravne komisije koja učestvuje u aktivnostima za davanje autentičnog tumačenja zakona. Hamza Bešić je zatražio da ministar obrazovanja i nauke iznese svoj stav o prijedlogu zakona, s obzirom da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za ovu tačku dnevnog reda. Emir Begić je prije glasanja o prijedlogu zakona, a zbog iznesenih nedoumica u ime Kluba poslanika SD zatražio pauzu od 10 minuta kako bi usaglasili stavove. Amra Nadarević Vodenčarević je iznijela da poslanicima nisu dostavljeni izvještaji Komisije za obrazovanje i nauku i Zakonodavno-pravne komisije, te je sugerisala da se dobro razmotre prijedlozi zakona.
Ministar obrazovanja i nauke, Ahmed Omerović, je upoznao poslanika sa Zaključkom Vlade koji glasi: Vlada Kantona je na vanrednoj sjednici upoznata od strane Ministarstva obrazovanja i nauke sa prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i prijedlogom Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju koji su upućeni u skupštinsku proceduru po hitnom postupku od zastupnika Damira Šišića, Bahrudina Ahmetagića i Edina Vikala, te da Vlada Kantona konstatuje da su isti pripremljeni u skladu sa propisanom metodologijom za izradu popisa, ali se zbog kratkog vremena Vlada o suštini predloženih zakona ne može izjasniti. Dževad Hadžić je u svojoj ponovnoj diskusiji predložio da se ne održavaju hitne sjednice Skupštine dok materijali od strane Vlade Kantona ne budu temeljito pripremljeni.

Predsjednik Skupštine je zaključio raspravu i na zahtjev Kluba poslanika SD dao pauzu od 10 minuta. (pauza data u 12,10 sati)

Nastavljeno sa radom u 12,25 sati.

Nakon pauze, predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.
O prijedlogu Zakona se izjasnilo 15 poslanika "za", 8 poslanika se izjasnilo "protiv" i 8 poslanika se izjasnilo "uzdržano", te prijedlog Zakona o dopuni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju nije dobio potrebnu većinu.

2. U okviru druge tačke dnevnog reda razmatran je prijedlog Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.
Poslanik Damir Šišić je iznio da je obrazloženje isto kao i za prethodni zakon i da se dopuna zakona odnosi na član 129. stav (12) Zakona o srednjem obrazovanju u kojima se iza riječi „za direktora škole“ dodaje tekst: „Ukoliko je tokom trajanja mandata došlo do prekida mandata isti se neće smatrati punim mandatom“.
Ministar obrazovanja i nauke, Ahmed Omerović je kazao da se Zaključak Vlade Kantona koji je već iznio odnosio na oba zakona.
Po ovoj tački dnevnog reda nije bilo rasprave.
Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.
O prijedlogu Zakona se izjasnilo 15 poslanika "za", 8 poslanika se izjasnilo "protiv" i 8 poslanika se izjasnilo "uzdržano", te prijedlog Zakona o dopuni Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, nije dobio potrebnu većinu.

3. U okviru treće tačke dnevnog reda razmatran je prijedlog Zakona o dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Fedahija Ahmetović, je iznio da se Vlada Kantona ne može izjasniti o prijedlogu Zakona jer je isti predložen po hitnom postupku. Mišljenja je da se radi o dobrom prijedlogu Zakona koji ide u korist poljoprivrednicima.
Po ovoj tački dnevnog reda nije bilo rasprave.
Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog Zakona o dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona.

Skupština Kantona je sa 30 glasova „za“, bez glasova „protiv“i bez „uzdržanih“ glasova usvojila prijedlog i donijela Zakon o dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona.

4. U okviru četvrte tačke dnevnog reda razmatran je prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.
Predsjednik Skupštine je konstatovao da su poslanicima dostavljeni izvještaji Komisije za zdravstvo i Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku.
Predsjednica Zakonodavno-pravne komisije, Jasmina Lugavić, je podnijela izvještaj Komisije koja je održana neposredno pred sjednicu Skupštine.
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Denis Husić, je u uvodnom izlaganju istakao da su Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda ukupni prihodi Zavoda u 2024. godini planirani u iznosu od 375.714.673 KM, što je povećanje za 21.113.537 KM ili 5,95% u odnosu na prvobitno planirane prihode za ovu godinu. Glavni razlog za donošenje Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda su obaveze proizašle iz kolektivnih ugovora potpisanih između Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona. Ovim ugovorima predviđeno je povećanje satnice za zaposlene u zdravstvu i povećanje koeficijenata za određene grupe zaposlenih. Također, usklađene su i pozicije prihoda i primitaka sa rashodima i izdacima za pozicije na kojima postoji potreba za dodatnim sredstvima. Između ostalih, to se odnosi na finansiranje pozitivne liste lijekova i farmaceutske djelatnosti.
Otvorena je rasprava u okviru koje je poslanik Šekib Umihanić predložio sljedeće zaključke:
1. Skupština Tuzlanskog kantona traži da se formira radna grupa koju bi sačinjavali predstavnici Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, koja će izvršiti reviziju operativnih programa lijekova za adultnu i pedijatrijsku populaciju i doktrinarnih pristupa prilikom uvođenje novih lijekova, koji se finansiraju iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, a u cilju otklanjanja neusaglašenosti između odobrenih i planiranih sredstava za realizaciju istih, i planiranja sredstava od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u narednom periodu.
2. Skupština Tuzlanskog kantona zadužuje Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da putem odluka o unutrašnjoj preraspodjeli za 2024. godinu obezbijedi dodatna sredstva na ime obezbjeđenja održivosti i dostupnosti zdravstvenih usluga primarnog nivoa na području općina Teočak, Doboj Istok, Čelić i Kladanj u visini sredstava koja su neophodna za uspostavljanje finansijski održive primarne zdravstvene zaštite i smanjenje nejednakosti u dostupnosti zdravstvene zaštite građanima ovih općina u odnosu na ostale općine i gradove Tuzlanskog kantona.
Predsjednik Skupštine je zaključio raspravu i dao na izjašnjavanje prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.

Skupština Kantona je, jednoglasno sa 31 glasom „za“, bez glasova „protiv“i bez „uzdržanih“ glasova usvojila prijedlog i donijela Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.

Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog prvog zaključka poslanika Šekiba Umihanića u vezi formiranja radne grupe.
Skupština Kantona je, jednoglasno, sa 31 glasom „za“, bez glasova „protiv“i bez „uzdržanih“ glasova donijela zaključak.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Denis Husić je vezano za prijedlog drugog zaključka poslanika Šekiba Umihanića istakao da se unutrašnjom preraspodjelom ne mogu prebacivati značajnija sredstva, te da bi ovakva podrška pojedninačnim programima bila na uštrb nekih drugih, a jedino mjerilo za Zavod zdravstvenog osiguranja TK je broj osiguranika zdravstvenih ustanova.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je istakao da Zavod treba raditi pa i zaključke Skupštine provoditi isključivo u skladu sa zakonom, te je dao na izjašnjavanje prijedlog drugog zaključka koji se odnosio na dodatno finaniranje pojedinih domova zdravlja.
Skupština Kantona je, sa 25 glasova „za“, bez glasova „protiv“i 6 „uzdržanih“ glasova donijela drugi zaključak.

5. U okviru pete tačke dnevnog reda razmatran je prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.
Predsjednik Skupštine je konstatovao da su poslanicima dostavljeni izvještaji Komisije za zdravstvo i Komisije za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku.
Predsjednica Zakonodavno-pravne komisije, Jasmina Lugavić, je podnijela izvještaj sa Komisije koja je održana prije održavanja sjednice Skupštine.
Sekretar Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, Mersiha Huremović, je u uvodnom izlaganju iznijela da su Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2024. godinu, u odnosu na prvobitno planirane, prihodi i rashodi Službe za 2024. godinu povećani za 7.905.240 KM te sada ukupno iznose 43.248.810 KM. U pitanju su sredstva akumulirana iz ranijih godina i bit će raspoređena na mjere aktivne politike samozapošljavanja, zapošljavanja i prekvalifikacije/dokvalifikacije nezaposlenih osoba, organizovanje sajma zapošljavanja 2024. godine i preraspodjelu redovnih administrativnih troškova.
Otvorena je rasprava u kojoj je učešće uzeo poslanik Vahidin Smajlović koji je podržao rebalans i istakao da su i ranije trebala biti raspoređena akumulirana sredstva.
Predsjednik Skupštine je zaključio raspravu i dao na izjašnjavanje prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.
Skupština Kantona je, jednoglasno sa 31 glasom „za“, bez glasova „protiv“i bez „uzdržanih“ glasova usvojila prijedlog i donijela Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2024. godinu.

6. U okviru šeste tačke dnevnog reda razmatrana je informacija o stanju u JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona, a u vezi tužbe aktuelne direktorice prema JP RTV TK.
Ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić je iznio da se radi o tužbi u vezi rada uprave iz prethodnog mandata i da se presude ne komentarišu. Pojasnio je da će ovih dana Skupština JP RTV TK imenovati vršilac dužnosti Nadzorni odbor te da se očekuje da Nadozrni odbor u cijelosti provede presudu koja je donesena u slučaju tužbe aktuelne direktorice prema JP RTV Tuzlanskog kantona.
Otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici: Silva Banović koja je postavila pitanje u vezi tačnosti navoda o blokadi uprave JP RTV TK. Žarko Vujović koji je pojasnio pravni postupak u vezi provođenja presude. Dževad Hadžić koji je iznio dilemu u vezi sukoba interesa direktorice u ovom postupku.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je zaključio raspravu i konstatovao da je informacija o stanju u JP Radio-televizija Tuzlanskog kantona, a u vezi tužbe aktuelne direktorice primljena k znanju.

Sjednica je završena u 13,15 sati.

Sekretar Skupštine                                                             Predsjednik Skupštine

Enisa Hasanagić                                                                  Žarko Vujović


0 0