Zapisnici

Zapisnik sa 29. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera

održane 30.7.2024. godine s početkom u 12,15 sati

23.09.2024 11:04
 
B o s n a  i  H e r c e g o v i n a
- Federacija Bosne i Hercegovine -
T U Z L A N S K I   K A N T O N
S k u p š t i n a
Broj: 02-02-407-5/24
Tuzla, 30.07.2024.godine
Na osnovu člana 90. Poslovnika Skupštine Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona”, br. 13/19 i 5/20), Služba Skupštine Tuzlanskog kantona d a j e
 
Z A P I S N I K
SA DVADESET DEVETE SJEDNICE SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA – HITNOG KARAKTERA, ODRŽANE 30.07.2024. GODINE SA POČETKOM  U 12,15  SATI

Sjednica je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović, je otvorio dvadeset devetu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona – hitnog karaktera, zakazanu na zahtjev 16 poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je konstatovao da sjednici prisustvuju 28 poslanika, što predstavlja kvorum za rad i odlučivanje na sjednici Skupštine. Također, kazao je da su ga poslanici Alen Karić, Silva Banović i Edin Dedić obavijestili da neće prisustvovati današnjoj sjednici Skupštine.
Pored poslanika, predsjednik Skupštine je pozdravio i prisutne goste, te predstavnike medija javnog informisanja.

Prešlo se na utvrđivanje dnevnog reda.
Predsjednik Skupštine je konstatovao da uz poziv za današnju sjednicu nije dostavljen prijedlog dnevnog reda te je pozvao poslanika Šekiba Umihanića, da u ime predlagača, predloži dnevni red.
Poslanik Šekib Umihanić je, u ime predlagača, šesnaest poslanika, predložio sljedeći

D n e v n i  r e d:
1. Razmatranje prijedloga i donošenje Deklaracije o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona

Otvorena je rasprava o dnevnom redu: poslanik Dževad Hadžić je predložio još jednu tačku dnevnog reda, a to je Informacija o stanju na aerodromu u Tuzli. Kazao je kako imamo materijale i da su svi uslovi ispunjeni da tu tačku imaju na ovoj sjednici.
Nakon toga predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je zaključio raspravu te dao na izjašnjavanje prijedlog poslanika Šekiba Umihanića, da 1. tačka dnevnog reda bude „Razmatranje prijedloga i donošenje Deklaracije o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona“.
Skupština Kantona je sa 31 glasom „za“, bez glasova „protiv“ i bez „uzdržanih“ glasova usvojila navedeni prijedlog.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je potom dao na izjašnjavanje prijedlog tačke dnevnog reda koju je predložio poslanik Dževad Hadžić: „Razmatranje Informacije o stanju u JP Međunarodni aerodrom Tuzla, d.o.o.“
O navedenom prijedlogu se izjasnilo 14 poslanika „za“, bez glasova „protiv“ i 16 poslanika se izjasnilo „uzdržano“, te prijedlog nije dobio potrebnu većinu.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je konstatovao da ostaje samo jedna tačka dnevnog reda:
1. Razmatranje prijedloga i donošenje Deklaracije o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, te se prešlo na razmatranje usvojenog dnevnog reda.

Predsjednik Skupštine je pozvao poslanika Šekiba Umihanića da, u ime predlagača - 16 poslanika, pročita tekst prijedloga Deklaracije.
Poslanik Šekib Umihanić je pročitao sljedeći tekst prijedloga Deklaracije:

Na osnovu člana 24. stav 1. tačka n) Ustava Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlansko-podrinjskog kantona“, br. 7/97 i 3/99 i „Službene novine Tuzlanskog kantona“, br. 13/99, 10/00, 14/02, 6/04 i 10/04) i člana 112. Poslovnika Skupštine Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“, br. 13/19 i 5/20), na prijedlog 16 poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona: Ivane Mijatović, Sandre Imširović, Borisa Krešića, Šekiba Umihanića, Bahrudina Ahmetagića, Muamera Zukića, Hasibe Kurtić, Suvade Džuzdanović, Senada Alića, Emira Salihovića, Asmira Hasića, Damira Šišića, Huseina Tokića, Zumre Begić, Emira Begića i Jakuba Suljkanovića, Skupština Tuzlanskog kantona, na sjednici održanoj 30.7.2024. godine, donosi

D E K L A R A C I J U
o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona
1. Pozivajući se na usvojenu Inicijativu od strane Vlade Tuzlanskog kantona sa "Konferencije o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona" održane 10. i 11. juna 2024. godine, te u skladu s Ustavom Tuzlanskog kantona i važećim zakonima Bosne i Hercegovine, Skupština Tuzlanskog kantona izražava svoj stav o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, što je od ključnog interesa za Tuzlanski kanton, Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu.
2. Skupština Tuzlanskog kantona izražava svoju punu opredijeljenost za realizaciju projekata koji će omogućiti saobraćajnu deblokadu Tuzlanskog kantona kako bi se unaprijedila ekonomska i društvena povezanost sa saobraćajnim koridorima Bosne i Hercegovine i Evrope.
3. Skupština Tuzlanskog kantona poziva sve relevantne institucije na svim nivoima vlasti da hitno pristupe realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata navedenih u zaključcima Konferencije. Ovi projekti uključuju, ali nisu ograničeni na modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta, unapređenje željezničke infrastrukture i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla - Dubrave kao putničkog i teretnog terminala.
4. Sve političke stranke, političke partije i politički pokreti sa područja Tuzlanskog kantona koji imaju predstavnike u kantonalnom, federalnom i državnom parlamentu obavezuju se na kontinuiranu podršku i rad na projektima saobraćajne deblokade. Ove stranke, partije i pokreti će sarađivati na svim nivoima vlasti kako bi se osigurala realizacija navedenih projekata.
5. Sve političke stranke, političke partije i politički pokreti sa područja Tuzlanskog kantona, kao i izabrani zastupnici u federalnom i državnom parlamentu će potpisati Memorandum o razumijevanju za poboljšanje saobraćajne infrastrukture u Tuzlanskom kantonu, čime će potvrditi svoju dugoročnu opredijeljenost za saradnju u realizaciji projekata saobraćajne deblokade, sve do postizanja ciljeva.
6. Skupština Tuzlanskog kantona poziva Parlament Federacije BiH, Vladu Federacije BiH, JP Autoceste Federacije BiH, JP Ceste Federacije BiH i JP Željeznice Federacije BiH da značajno povećaju izdvajanja vlastitih sredstava i osiguraju kreditna sredstva za finansiranje projekata saobraćajne deblokade.
7. Skupština Tuzlanskog kantona poziva Parlament Federacije BiH, Vladu Federacije BiH, JP Autoceste Federacije BiH, JP Ceste Federacije BiH i JP Željeznice Federacije BiH da donesu dinamički plan (definišu rokove) realizacije projekata saobraćajne infrastrukture o čijoj realizaciji će podnositi izvještaj nadležnom organu.
8. Osniva se Koordinaciono tijelo za praćenje realizacije zaključaka ove Deklaracije, koje će činiti predstavnici Skupštine Tuzlanskog kantona, Kantonalne privredne komore, Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona UPFBiH, Tuzlanskog akademskog kluba i Univerziteta u Tuzli. Ovo tijelo će redovno izvještavati o napretku projekata i predlagati neophodne korektivne mjere.
9. Ova deklaracija će biti objavljena u „Službenim novinama Tuzlanskog kantona”.  

Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je podsjetio da je ovaj prijedlog u vezi s tačkom dnevnog reda koja je bila predložena na 27. redovnoj sjednici Skupštine, a tiče se inicijative Kantonalne privredne komore i Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona sa Konferencije o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona, održane 10. i 11. juna ove godine.
U ime Kantonalne privredne komore i Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona obratio se Nedret Kikanović. Zahvalio se poslanicima što se ova deklaracija našla na dnevnom redu Skupštine te istakao da je i Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK dala svoje pozitivno mišljenje o inicijativi sa Konferencije koja je održana 10. i 11. juna ove godine, potom Odboru za ekonomiju i politiku Federalnog parlamenta koji je donio i zaključak da će Parlament Federacije krajem oktobra imati redovnu sjednicu sa ovom temom o kojoj se danas raspravlja, a sve u cilju da se počne ozbiljnije i kvalitetnije raditi na saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona.
Otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici: Dževad Hadžić koji je iznio da se u vezi saobraćajne deblokade trebalo raspravljati i o aerodromu u Tuzli, što je izvorna nadležnost Kantona, a da je ova inicijativa više za federalni parlament jer se tiče federalne nadležnosti. Potom je postavio pitanje ko je blokirao Tuzlanski kanton, jer smo putno blokirani zadnjih 25 godina i da u ovom kantonu nije isprojektovan niti urađen ni metar autoputa i brze ceste te da su to stvari koje su propustile da urade vlasti prije ovog dokumenta. Kazao je i da je najveći dio aktivnosti, koje su navedene u Deklaraciji, već započet od strane federalne Vlade. Senad Alić je pozvao sve da podrže Deklaraciju kao i na jedinstvo svih predstavnika Kantona na svim nivoima, poslanika i delegata. Podržao je dio diskusije poslanika Hadžića o opstrukcijama sarajevske politike od strane bilo koje vlasti kada je u pitanju Tuzlanski kanton. Husein Tokić je pohvalio Privrednu komoru i Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona, te Vladu i Skupštinu Kantona jer su nakon 30 godina od rata počeli ozbiljno diskutovati i svi zajedno lobirati prema Sarajevu da ono što pripada građanima Tuzlanskog kantona konačno jednom počne i da se vraća, srazmjerno onome koliko mi uplaćujemo. Istakao je i da će Klub polanika SD-a podržati predloženu Deklaraciju, ali i da smatra da bi bilo dobro da je Skupština danas raspravljala i o Aerodromu Tuzla koji predstavlja ogroman potencijal za razvoj Tuzlanskog kantona. Amra Nadarević Vodenčarević je u svojoj diskusiji kazala da osim puteva treba govoriti i o željeznici jer se kod nas željeznički saobraćaj uopće ne razvija kao i da moramo naći način da riješimo pitanje aerodroma, koji olakašava komunikaciju između roditelja i velikog broja mladih ljudi koji su otišli van BiH. Slađan Ilić je izrazio podršku bilo kojoj aktivnosti koja vodi unapređenju putne infrastrukture odnosno tzv. deblokade Tuzlanskog kantona. Kazao je da će podržati deklaraciju, ali je istakao da se pokreće u trenutku kada se već počelo raditi na saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, a da su ranije vlasti mogle ulagati više u Tuzlanski kanton. Predložio je da se tačka 8. predložene Deklaracije briše i da realizaciju zaključaka treba da prati Skupština, a ne Koordinaciono tijelo kako je to predloženo, jer smatra da nije jasno ko će ga i kako izabrati.
Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, je istakao da je kontaktirao nadležna preduzeća u vezi saobraćajne deblokade Tuzlanskog kantona, i tražio da poduzmu nešto kada je u pitanju putna infrastruktura na području Tuzlanskog kantona. Istakao je i da do značajnih rezultata može da se dođe jedino zajedničkom podrškom ovoj inicijativi. Zahvalio se Privrednoj komori i poduzetnicima koji su pokrenuli ovu inicijativu te istakao da ne treba tražiti odgovornost u ranijim vlastima, već djelovati za ubuduće usvajanjem Deklaracije i daljim praćenjme iste putem medija i na sve druge načine radi  ostvarenja rezultata.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, se složio s ocjenom poslanika Slađana Ilića u vezi s predloženom tačkom 8. Deklaracije. Istakao je da su poslanici Skupštine predstavnici građana te da u Deklaraciji ne treba isticati bilo koje udruženje građana pojedinačno, tako da tačka 8. treba da glasi: „zadužuje se Skupština Tuzlanskog kantona za praćenje realizacije ove Deklaracije“.
Potom je zaključio raspravu i dao na glasanje prijedlog Deklaracije, uz napomenu da tačka 8. umjesto predloženog teksta glasi: „da se zadužuje Skupština Tuzlanskog kantona za praćenje realizacije ove deklaracije.“

Skupština Tuzlanskog kantona je jednoglasno, sa 30 glasova „za“, bez glasova „protiv“ i bez “uzdražanih“ glasova donijela Deklaraciju o saobraćajnoj deblokadi Tuzlanskog kantona.
Sjednica je završena u 13,15 sati.
                                           
Sekretar Skupštine                                                                                        Predsjednik Skupštine
 
 Enisa Hasanagić                                                                                                   Žarko Vujović            
           
0 0